Stotteren
Sinds 2014 zijn wij officieel geregistreerd als stottertherapeut in het register Stottertherapeuten van de NVLF. Dit betekent dat er voldoende bij- en nascholing wordt gevolgd en dat wij (ruime) ervaring hebben in het bieden van stottertherapie bij kinderen en volwassenen. Stottertherapie in Twente kan door ons worden gegeven! Afspraak? Bel: 085-7733033
Stottertherapie bij kinderen tot 6 jaar
Elk jong kind kan periodes van niet-vloeiend spreken doormaken. Er wordt veel geleerd in de spraak taalontwikkeling bij 0 tot 6 jaar. Normale niet-vloeiendheden uitten zich vaak als herhalingen op een woord, lettergreep of klank aan het begin van een woord. Dit komt vaak wisselend voor (niet altijd dezelfde herhalingen, wisselende klanken). Als deze stotters niet vanzefl overgaan of juist verergeren, dan kan het goed zijn om een stottertherapeut in te schakelen van het Twentsch Logopediecentrum. De stottertherapeut kan u adviseren, ouderbegeleiding geven en onderzoek doen. Ook kan de stottertherapeut aangeven of behandeling noodzakelijk is. Twijfel niet te lang, bel! Kinderen die op jonge leeftijd stottertherapie hebben gehad, hebben een grotere kans om er vanaf te komen!
Stottertherapie voor kinderen van 6 tot 13 jaar
Kinderen die stotteren in de leeftijd tussen 6 en 13 jaar stotteren vaak al meerdere jaren. De ervaringen die ze hebben opgedaan kunnen leiden tot angst voor het stotteren. Daardoor kunnen kinderen spreken gaan vermijden en negatieve emoties en gedachten hebben over hun spreken/stotteren. Dit kan weer invloed hebben op de interactie met anderen. Binnen het Twentsch Logopediecentrum begeleiden wij kinderen die stotteren tussen de 6 en 13 jaar, direct (dit wil zeggen dat wij wekelijks 1 of meerdere afspraken hebben). De therapie richt zich op het spreken, de acceptatie van het stotteren, het weerbaar maken van het kind. Er wordt pcycho-educatie ingezet en er wordt gewerkt met RET (rationele emotieve training) en ACT (acceptance and commitment therapy). Beide therapiesoorten zijn bewezen effectief tegen angst en zorgen voor gedragsverandering. Ook ouderbegeleiding (hoe ga ik met het stotteren om?) is vaak nodig. Het kan voorkomen dat de logopedist de ouderbegeleiding op afstand aanbiedt, maar het kan uiteraard ook in de praktijk waarbij de therapie direct, face-to-face wordt gegeven.
De doelen voor de stottertherapie worden in overleg met de ouder en het kind bepaald.
Stotteren voor jongeren en volwassenen
Stottertherapie voor tieners, jongeren en volwassenen wordt gegeven als "zorg op maat". Dit kan face-to-face, maar vaak is coaching ook goed mogelijk op afstand. In de therapie wordt veel aandacht besteed aan de gevoelens en gedachten over het stotteren. Gevoelens en gedachten die er zijn, maar die ook worden waargenomen bij anderen. Daardoor kan stotteren in sociaal opzicht veel gevolgen hebben. Er kan dan een sociale angst ontwikkelen die een grote impact heeft op het dagelijks leven (stotteren op het werk, niet veilig voelen op school/werk) Juist deze individuele gedachten, gevoelens en reacties vragen om stottertherapie ‘op maat’.
Samen met de stottertherapeut van het Twentsch Logopediecentrum wordt het stotteren en bijkomende gedragingen, gedachten en gevoelens in kaart gebracht. Naar aanleiding van het onderzoek wordt het therapiedoel en het behandelplan in overleg besproken en vastgesteld. Doelen kunnen worden gesteld op: motorisch (spraak) niveau, emotioneel of psychosociaal niveau, linguistisch niveau (taal). De doelen worden altijd gebaseerd op het maatschappelijk functioneren van de persoon die stottert. Dit betekent dat de stottertherapie ervoor zorgt dat de problemen in het dagelijks leven verminderen of verdwijnen. Wij werken volgens de methodes: Lidcombe, DC Model (verwachtingen en capaciteiten model), ACT en RET (rationeel emotieve training). Beschikbaar op alle locaties.
Lees meer over: Spraak