Spraak
Veel jonge kinderen kunnen nog niet alle klanken goed uitspreken. Ze hebben vaak moeite met het plannen en uitvoeren van de spraakbewegingen. Ook kan het zijn dat een klank wordt vervangen of dat een woord niet volledig wordt uitgesproken. Goed kunnen praten is belangrijk voor communicatie. Wanneer het nog niet lekker loopt kan dit leiden tot frustratie.
Bij het niet correct uitspreken of nog niet kunnen uitspreken van een klank kan er gewerkt worden met een tactiel-kinetische benadering, PROMPT. Bij PROMPT wordt er niet alleen gekeken naar de spraakklanken die kinderen niet kunnen maken, maar ook naar spierspanning, beweging, houding en prosodie.
SOD-team
Binnen het Twentsch Logopediecenturm hebben wij een SOD-team (SOD = Spraak OntwikkelingsDyspraxie).
Het SOD-team onderzoekt en stelt vast of er sprake is van "spraakontwikkelingsdyspraxie". Ook coachen wij logopedisten (op afstand) in de behandeling van kinderen met (vermoedelijk) SOD. Wij werken hierbij volgens een eigen, vast protocol, gebaseerd op het watervalmodel van Vera Waelkens.
Welke kinderen worden er gezien?
Kinderen in de leeftijd van 3,6 tot 12 jaar, met ernstige spraak (en taal) problemen, die nauwelijks baat hebben (of hebben gehad) binnen de reguliere therapie. Kinderen met hardnekkige spraakproblemen eventueel al langdurig in logopedische behandeling.
Wat doen wij?
Wij onderzoeken en diagnosticeren SOD. Vervolgens bieden wij een behandeling op maat, volgens onze vaste behandelplannen. Door een vaste aanpak te bieden kunnen we binnen een korte periode meten of de behandeling effectief is en de verstaanbaarheid verbetert.
Deze behandeling wordt eerst uitgevoerd door het SOD-team van het Twentsch Logopediecentrum en vervolgens overgedragen naar de "eigen" logopedist.
Welk onderzoek wordt er gedaan?
Er wordt een observatie gedaan, een uitgebreid oudergesprek en spraak (taal) onderzoek. Indien noodzakelijk kan er cognitief (intelligentie) onderzoek worden gedaan en/of klinische linguïstiek. Al het onderzoek vindt plaats binnen de muren van het Twentsch Logopediecentrum.
Hoe kan ik aanmelden?
Aanmelden kan via het contactformulier, via info@twentsch-lc.nl of via 085-7733033
Verwijzers, specialisten, therapeuten (logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten): ook voor inhoudelijke informatie graag contact opnemen met info@twentsch-lc.nl. Onze front-office stuurt de vragen dan direct naar de juiste persoon.