Logopedie bij Parkinson
Bij cliënten met Parkinson zien we veel spraak- en slikproblemen. De stem klinkt geknepen en het is moeilijk om de spraakbeweging te starten. Hiervoor gebruiken wij de PLVT methode, die is vastgelegd in de Richtlijn Parkinson. Bij de behandeling van Parkinson werken wij veel samen met fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten om de zorg zo goed mogelijk te kunnen vormgeven.
Logopedie bij niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Niet aangeboren hersenletsel ontstaat zoals de naam al zegt later in het leven. Dit kan onder andere komen door een herseninfarct of een hersenbloeding. Na hersenletsel kan het zo zijn dat u meer problemen ervaart met spreken, taal of slikken. Een logopedist kan u hier bij helpen.
Spreken
Het spreken kan vertraagd zijn, of u kunt meer binnensmonds of onverstaanbaarder zijn geworden.
Taal
"Ehm, ja ik weet het wel.. Ja, ja. Ach wat is het nou.." Dit is een heel herkenbare zin voor ons als logopedist, het "puntje-van-de-tong" gevoel noemen we het ook wel. Een cliënt weet wat hij wil zeggen maar de juiste woorden ontbreken. Ook in het formuleren van zinnen kunnen fouten ontstaan, het vertellen van een verhaal kan moeilijker worden.
Vergeet vooral ook niet het onder woorden brengen van emoties en gevoelens, een belangrijke fase in het verwerken van de gebeurtenissen in uw leven is het spreken erover.